2016. már 20.

KÖNYV kontra TV

írta: Cs.Cs.Ismerős
KÖNYV kontra TV

Agy torna .... vagy droiditás

Bárhol is kezdem, ...  tuti, hogy az a valami közepe. (ezért jó írni)

Azt hiszem, mindenki számára ismert, hogy az agyunk dolgozza fel az összes, .... a fizikai testünket ért impulzusokat/hatásokat. Vagyis pontosabban, a bio-információvá alakított, ... értelmezésre alkalmas hatásokat.
Na de ne bonyolítsam.
-
A cím szereplői a Könyv és a TV
Mind két műfajnak, vannak elfogult, illetve elvakult hívei és természetesen ez a kijelentés, fordítottjára/ellentétjére is igaz.
Jó magam, ... mind kettőt fontosnak tartom, a maga-területén. 
szerk_01.JPG
-
De a jelentőségükről, ..... sokszor megfeledkezünk!
Az információ, mind két megjelenési formáját, ...... konvertáljuk és mellékes tényezőnek tekintjük.(!!!)
Csak és szinte kizárólagos tulajdonságuknak, a szórakoztatást tekintjük.
Pedig egy kicsivel többre hivatottak!!!
-
Egy kis visszatekintés
Kevesen tudják, hogy az ókori Platón tanítója/mestere Szókratész is elutasította a könyvet/könyveket. Amihez képest, pont Szókratész tanítványa Platón az, akinek köszönhetően, ... az utókor számára is fenn maradtak, a Szókratész-i gondolatok.
Tehát a tanítvány, túl/át -lépet a mesteren.
Szókratész, könyv ellenessége abból fakad, hogy meglátta az emberek kényelem szeretetét. Vagyis a könyvek segítségével, az emberek, megfeledkeznek az emlékezés/gondolkodás tehetségéről.
Ugyanis a könyv által, kevésbé használják az agyukat a múlt-béli esemény vagy élmény felidézésére. ....... Ha,(!) ... az emlékek/gondolatok egy fizikai-polcról levéve, úgyis kiolvashatóak. 
books-books-books.jpg
                                        ............ emlékeink ..................
-
Ha tetszik, ha nem. Totálisan igaza volt!
Bár azt nem tudjuk, hogy Szókratész pontosan mire is gondolt. De, a gondolkodás elhagyásának ténye, ... megvalósult.
Ellenérvként persze fel kell mutatni, hogy könyvek-nélkül, még manapság is csak a fa/vas-kereket használnánk, mint a legmodernebb technikai vívmányt.
-
Sajnos a könyv(-ek) minden pozitív tulajdonsága ellenére, ..... Szókratésznak igaza lett.(!!!)
A kényelem, minden területen elsődleges szempont. Vagyis a felelősségteljes gondolkodás képessége, már a múlté. A jelen-kor embere, csak nagyon kis léptékű és egyéni/egyedi strukturális gondolkodásra képes.
Viszont a könyv, számos jó/rossz tulajdonsága mellett, ..... a jelenkori embernek, segítségére  lehet, ... az agy, gondolkodás üzem-módjának visszakapcsolásában.
-
Az a sokszor átkozott TV
Napjaink szinte nélkülözhetetlen eszköze a TeleVízió(TV)-készülék. A műholdak segítségével, szinte nincs olyan ország, amely műsorait, ... ne tudnánk valós időben, figyelemmel követni/kísérni. A szórakoztató, tudományos, politikai, természet és ... stb filmeket/műsorokat sugárzó csatornáknak, ... se-szeri, se-száma. 
Szinte a világ minden szegletéről készült már felvétel/műsor. Engedtessék meg nekem, hogy a vallási és politikai szélsőségeket, mellőzhessem.
Nagy előnye a legmodernebb információs(Internet) csatornával szemben, hogy minimális technikai ismeretekkel(távirányító) is üzemeltethető. Továbbá, előre meghatározott információkat sugároz.(!) 
Vagyis konkrét műsor tervvel rendelkezik.
Ez persze egyben a hátránya is, mert az előre kijelölt pályája, korlátokat szab.
Ezen hátránya nem ismert az Internet világába, .... de ott, tudnom/tudnod kell, hogy mi is a keresés célja.(erről majd máskor)
Na de a TV hátránya itt még nem ért a végéhez.(!)
atmos-speaker-guide-more-like-this.jpg
                                     .............. a házimozi igényével ........ 
-
Az igazi hátránya az, hogy a Tv készülék figyelésével, oly módon alakítjuk át a mindennapi agyi tevékenységünket/működésünket, .... hogy az, esemény követővé válik, a normál elemzői tulajdonsága helyet.
Egész pontosan a látott esemény nem generál saját(-agyi) impulzust, .... aminek köszönhetően, a tovább gondolás/gondolkodás igénye, sorvadni kezd.
Mindezt oly mértékben, hogy az már-már beteges.(!)
-
Érthetőbben: 
A TV műsort figyelve, agyunkat ahhoz szoktatjuk, hogy az őt ért ingereket, ...  kövesse és ne kalandozzon másfelé. Egész pontosan, semmit sem kell önállóan létrehoznia, hanem csak az eseménysor megjelenését kell követnie. Így semmi munkája, mert a fel nem tett kérdésre, mindentől függetlenül jön(n) a válasz.
Vagyis szegényedik a belső világunk, .... mert a követő üzem módhoz nincs szükség a fantáziánkra. Nem elképzelni kell a következő lépést/eseményt, hanem csak vizuálisan/audionálisan követni.
Ennek köszönhetően, ... az agy nem létrehoz, hanem csak megfigyel.(!)
-
Az agy normál-üzeme/működése helyet
Mint ismert, a droidok(robotok) nem gondolkodnak, csak a kapott impulzusra reagálnak. Bár csekély mértékben, az elemzői/felismerői képesség, szükséges a feladatuk ellátásához.
Jelen korunk embere, ... kicsit jobban megvizsgálva. Pontosan a droidokhoz hasonló tulajdonságokat kezd, magára ölteni.
Felébred, tisztálkodik, az időjárásnak megfelelő öltözékkel látja el a bőrfelszínét. Majd, elindul a napi kijelölt rutin feladatát elvégezni. 
És mindezt úgy, hogy az agy, nem kalandozhat a saját fantázia világában, mert az igen-igen szegényes.
Majd a nap befejezése kép, TV-zik és a jól megérdemelt pihenőjéhez(regenerálódás) kezd.
Természetesen, a közösségi/társasági élet sem kivétel a rutin feladatok alól. Mindössze az egyén/egyed anyagi-helyzete/lehetősége ad némi nemű eltolódást.
És ekkor vetődik fel, egy igen kényes kérdés.
Mi értelme, ennek az egésznek?
-
A válasz, ... úgyszintén,  az előre betáplált/felvett minták alapján generálódik.
De hidd el kedves olvasó. ..... Te sem, és Én sem vagyok kivételezett helyzetben. Mindössze a napi rutin feladataink, eltérőek az általunk kevésbé magasztaltaktól(lenézettek) és ugyan ez igaz, az általunk vágyott/kívánt osztály rétegre is. Mindenki, egy alkatrész szerepét tölti-be a NAGY bio-mechanikus  szerkezeti struktúrában.
Ez az élet.(!?)
Szerinted is ez a normális?
-
Ha a válaszod, NEM ... akkor lépj tovább, te is.
agybaljobb1126.jpeg
                  .............. TE döntesz ........
-
Az agy, valódi regenerálása .... rehabilitálása/felszabadítása
Ezennel kérem a tisztelt agyam, központi idegrendszerem, hogy bocsássa meg az elmúlt időszak off(kikapcsolt) üzem-mód létrejöttéhez vezető, értelmi/érzelmi állapotom.
-
A fenti kérelem beteljesítése képen, ..... rendszeresen, olvasni kell.
-
A könyv mint segéd eszköz
Agyunkat a szellemi punnyadását, csak a könyvek forgatásával/olvasásával tudjuk, vissza aktiválni. Vagyis a normál agyi üzem-mód, helyreállításának, ez az egyetlen módja.
A képzeletünk újbóli beindítása, az egész emberi faj, ... alapvető lét kérdése
Jelen világunk gondolatai, mindössze az anyagi javaink, hivalkodására specializálódtak.(!) Szinte, mindenki azt mutogatja, hogy a pénzén mit vásárolt/vásárolhatott. Már pedig, ennél jóval több és szebb alternatívával rendelkezik/rendelkezünk.
A könyvek segítségével, vissza kondícionáljuk, az agyunk sorvadt/tespedő területeit ... és érzelmi, valamint tudati állapotunk emelkedésével, ... egy boldogabb világot gondolunk ki magunknak.
-
Első lépésként, .... meg kell érteni, hogy az írott/nyomtatott szövegek segítsége nélkül, ez nem megy. Ugyanis, amit olvasunk, .... azt mind-képi, mind-hang alakjában, az agyunk alkotja meg. Az olvasott szöveget/környezetet, magunknak képzeljük el és mi magunk éljük meg. Vagyis, nem egy előre meghatározott érzelmet élünk meg. Hanem a saját tudásunk, képzeletvilágunk és aktuális hangulati állapotnak megfelelően reagálunk.
Mivel az agyunk nem követi, hanem létrehozza az események képeit, így a szöveg olvasásának sebességét, úgy befolyásolja/befolyásoljuk, hogy az a számára/számunkra kényelmes.
Továbbá az olvasás segítségével, színesedik a belső világunk. Ugyanis a saját gondolatok, saját érzelmeket generálnak. És ez által, önálló, saját -örömünk-bánatunk-vidámságunk-rossz kedvünk-, ... élményünk lesz.
-
Példának okáért, képzelj el egy követ/kavicsot.
Amint látod, a gondolatodban, egy olyan méretű-formájú-színű kavics jelent meg, amilyet csak te magad vagy képes elképzelni. (senki más)
Ugyanis mindenki más is, ... egy saját kavicsot képzelt el, a fenti szöveg/mondat olvasásakor. Egész pontosan, ahány ember, annyiféle kő létezik.
Lehetetlenség, hogy két egymástól független személy, egy ugyan azon kavicsot képzelje el. Kísértetiesen hasonlíthatnak egymásra a kavicsok.(!)
De teljesen egyformák, ... soha sem lesznek.
kovek_szerk.JPG
                      ... a KŐ és a Kövek ..........
-
És már én is irányítottam/befolyásoltam a gondolkodásod.(!) Ugyanis a fenti képet a kavicsról, ... nem te képzelted el. Hanem én adtam, raktam a szemed elé.
És ez nap mint nap, így megy. ... Észre sem vesszük, hogy valójában, hogyan is irányítanak/befolyásolnak bennünket.
-
Ellenben, ha az agy aktív és folyamatosan feldolgozza környezetünkből kapott információkat. Természetesen az információ, mennyiségi-minőségi-és érzékelési hovatartozásának megfelelően. 
Akkor, a saját világunk kiegészítése képpen jelenik meg, a fenti kép.
És nem, egy előre meghatározott primitív érzelmi-irányzatunkhoz alkalmazkodva és azt kiegészítendő, az alap programot támogatva.
Vagyis az aktív agy, ... nem tényként elfogad, ... hanem a saját rostáján átszűrve, értelmez és befogad, vagy elvett.
És ekkor veszi hasznát a TV-készüléknek. Ugyanis, az agy aktivitása, egyben egy információs impulzus csomagot is kíván. Ugyanis az agyunk kíváncsi, .... amit persze megfelelő kondicionálás esetén, át lehet alakítani, tudás-szomjas állapottá.
Az agy kondicionálása, nem cél, hanem az értelem útja
A megfelelő működéssel bíró agy, azonnal felismerhető. A gyenge/sekélyes TV-műsorok nem kötik le, ... verbális megnyilvánulás alkalmával, pedig a választékos szóhasználatra törekszik.
És még számos előnyös tulajdonságot kölcsönöz, a gazda testének.
-
Tisztába vagyok azzal, hogy az emberek többsége, ezer és ezer mentséget talál a saját tudatlanságának védelmére. És teszi ezt úgy, hogy ... minden-tudónak tarja magát.
De sajnos az intelligens/művelt emberiség jó-része, még csak olvasni sem tudd.
Bár az alfabetikus jeleket és azok halmazait(szavak), valóban ismeri. De egy komplexebb gondolatsor értelmezése közben kifárad és elveszti a fonalat.
És ez az a pont, amikor érdektelenné válik az adott mű.
Pedig csak az agy nincs megfelelően kodicionálva/motiválva.
smile_sajat.JPG
                                   ... olvasni ÖRÖM ...
-
Az olvasott szövegek értésének képessége, csak kevesek veleszületett tehetsége.
Mindenki másnak, meg kell tanulnia az agy motiválását. Egy gondolat viszont, bizonyosan tényként kezelhető.
Mindenki képes, az agy megfelelő használatára.(!)
-
Az elkövetkező világunk, kiveti és megveti a műveletlen embereket.
Csak remélni tudom, hogy megértik az emberek annak szükségességét, hogy az agyunkat formában kell tartani. Márpedig az agy formába lendítése, csak megfelelő kondicionálással lehetséges.
A butaság mocsarában tespedő ember tömegek, lassítják, sőt teljesen lebénítják a haladó szellemiségű társaikat.
Az emberi butaságnak köszönhetően, már nagymértékű a lemaradásunk, önnön magunkhoz képest.
Az okos és intelligens ember, bár mennyire okos és intelligens. 
A buta tömeg, bedarálja.(!)
-
-
                                                          Cs.Cs.I.s-mer-Ős
Szólj hozzá

élet olvasás könyv segítség gondolat föld agy szépség kisugárzás kérdések fejlődés titkok titok hatás ok elme gondolkodók okozat élőhely Tv Értelem Gyökereink