2016. máj 07.

BÖLCSESSÉGRŐL ............. III.

írta: Cs.Cs.Ismerős
BÖLCSESSÉGRŐL ............. III.

Vajon miért beszélünk, csak úgy .......

popper_p2.JPG
                               ........ napjainkra még érvényesebb ........
-
Nap mint, nap ... folyamatosan ítélkezünk.
Minden mással foglalkozunk, ... csak magunkkal nem. Mindig, van valami mondani valónk.
És már észre sem vesszük, hogy csak felületesen értelmezett dolgokról is, úgy beszélünk/nyilatkozunk, ... mintha professzorai lennénk az adott témának/területnek
-
Minek kell ahhoz történni-e, hogy valóban elmerüljünk a tudás Óceánjában?
-
Mi alapozta meg a felületességünk?
-
A fenti kérdésekre, .... sajnos én magam sem tudom a teljesen átfogó és helyes választ.
De azt bizton állíthatom, hogy a kíváncsiságunk felerősödése és a felületes ismereteink, tudásként aposztrofált mivolta. Kulcs szerepet játszik, az előnytelen magatartási forma térnyerésében.
Annyira felületesek vagyunk, hogy az már közhely.
Az oktatási rendszereink, közismerten specializálnak bennünket. Elősegítve a szűklátókörűségünk, kialakítva a csőlátásunk, .... melynek köszönhetően, .... amit a csőben, a csövön keresztül látunk az éles és az számunkra is VAN. Ami kívül esik a látószögünkön, az BADARSÁG, ami-pedig a látószögünk perifériáját érinti, az elhanyagolható, vagy leginkább KÖZÖMBÖS.
-
Mi történne, ha TE mint olvasó is tennél azért, hogy a világunk, ne sekélyesedjen el. Mielőtt még egy teljesen visszafordíthatatlan helyzet áll elő.
Mért esik nehezedre, a műveletlen emberek segítése abban, hogy ők is olvasottabbak legyenek.(?)
A válasz egyszerű.
Mert lenézed őket. ....... de-de
-
Nem tömegeket kell segíteni, hanem csak egy szűk kört, ... 1-2 ismerősöd előre billentése, szebb és élvezetesebb siker lesz a számodra, mint a folyamatos fennköltséged bizonygatása.
Minden folyam, ... egy érből fakad, majd más erekkel összefutva, patakká válik és a folyamatos egyesülések következményeként folyammá dagad.
Légy TE is egy forrás.
-
És ekkor, a fenti Popper-i idézet, valóban érthető és élhető lesz.
Bár már annak idején, Szokratész is kérdőre vonta ebből kifolyólag egy ismerősét, aki Diogenes-ről hallottakat akarta felé tolmácsolni.
-
-
                                           Cs.Cs.I.s-mer-Ős
Szólj hozzá

oktatás jövő élet olvasás könyv gondolat agy fejlődés bölcsesség bölcselet hatás ok emberi új élet értelem cél példa forrás folyam érettség bölcs gondolkodók